Boksör Böcek
sözde yazar
Çarşamba, Şubat 08, 2012
boksör böcek
,
boxer bettle
,
Kitap
,
ned beauman
Hiç yorum yok
İngiliz Ned Beauman'ın kitabını henüz bitirdim. Sıcağı sıcağına yazmalıyım.
Günümüzde ve 30'lu yıllarda geçen hikayelerin kesişme noktası Anophthalmus Hitleri adlı böcek türü. Aristokrat bir aileden gelen Philip Erksine, "ari ırk" kavramına kafayı takmış, bu konuda böcek türleri üzerinden araştırmalar yapan ve Adolf Hitler hayranı bir bilimadamıdır.
Erksine, bir gün 1.50 boylarında, çelimsiz, 9 ayak parmaklı, eşcinsel, alkolik ve tüm bu özellikleriyle yenilmez olan bir boksörle tanışır. Seth Roach. Nam-ı diğer Günahkar. Erksine, aynı zamanda yahudi de olan Günahkar'ı denek olarak kullanmak ister. Günahkar kabul etmez fakat Erksine punduna getirip Günahkar'ın hayatını satın alır.
Hayat ne garip ki bu acayip yahudi üstün ırk çalışmalarında kullanılacak ve Adolf Hitler bu başarısı için Erksine'i tebrik edecektir.
Tüm bu 30'larda geçen hikayeyi günümüze bağlayan ise Kevin. Kevin trimethylaminuria adlı bir hastalığa sahip. Vücudun balık gibi kokması ya da çok çok kötü kokması. Tedavisi yok. Hastalığın insanı derin bir yalnızlığa iteceği aşikar. Kevin'da bu yalnızlığını Nazi eşyaları satan bir forumda takılarak gideriyor. Nazi olmasa da Nazi eşyaları koleksiyonu yapıyor.
Daha fazla detay vermeden kitap konusunu kapatıyorum. Üzerinde çalışılmış bir roman, enteresan bir hikaye, kahraman olamayacak kadar garip karakterler. 30'lu yılların atmosferi çok başarılıydı. Dönemin Aristokratları, baskılanmış gençler, uşaklar, hizmetçiler. Diğer yanda fakir, kenar mahalleli aileler, dışlanmış yahudiler. Yükselmekte olan Nazi Almanyasının Avrupa'ya yaydığı faşizmin izleri tüm kitapta görülmekte.
Yazar, tüm bu iç karartıcı ve nefret edilesi konuları eğlenceli bir dille yazmayı başarmış. Ve başarısının sırrı tam olarak bu. Yer yer sıkıldığım bölümler olsa da genel olarak sürükleyici bir romana imza atmış Beauman. İlk romanı olduğunu ve 85'li olduğunu da düşünürsek gerçekten olağanüstü.
Boksör böcek kurgusu, ilginç karakterleri ve böcekleri ile okunası bir roman.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder